ZELENA ŠUMA - LEDENA GORA

Ahmet Hromadžićl


Ahmet Hromadžić je rođen 11.10.1923. u selu Bjelaju kraj Bosanskog Petrovca. U rodnom mjestu završava osnovnu školu, a srednju tehničku školu pohađao je u Zagrebu i Sarajevu.
Svoju karijeru i pisanje je započeo kao novinar Oslobođenja 1944. godine, a kasnije je bio urednik. Pisao je priče, a prvi roman "Labudova poljana" objavljen je 1952.godine u Sarajevu.
Pisao je knjige za odrasle i djecu, ali njegovo je književno stvaralaštvo bilo više usmjereno dječjoj literaturi i pričama koje su pripadale vrmenu njegova života. U pričama je opisivao svoje rodno mjesto i netaknute ljepote prirode koja se tamo nalazi. Među njegovim najpopularnijim knjigama ističu se: "Patuljak vam prica", "Okamenjeni vlakovi" i "Patuljak iz Zaboravljene Zemlje".
Bio je književni kritičar i za svoje radove je dobio nagrade i priznanja. Njegove su knjige zastupljene u osnovnim školama, te od 2007. osnovna škola u njegovom rodnom mjestu nosi naziv po njemu.

U zbirci Zelena šuma se nalazi 19 priča: LEDENA GORA, DRAGULJI, DIVLJI KONJ, PRIJATELJI, OGLEDALO, MEDENI, PANDA, KOZOROG TRUBAČ, MIŠ I VITEZ, ZEČIĆI, PATAK GIZDAN, MAČAK, U GRADU, CIRKUS, MIŠ SVIRAČ, MIŠ MOREPLOVAC, LUTALICA, MUNJA I ZABRINUTI MAČAK.

LEDENA GORA
Glavni likovi: Pas i dječak
Sporedni likovi: Putnik, zvijeri, životinje...
Mjesto radnje: Zaleđena planina
Vrijeme radnje: Zima
Kratak opis: U priči Ledena gora govori se o Gori koja je podivljala. Bio je jedan dječak koji je imao psa. Jednom su se dječak i pas igrali i dječak je pao u rijeku i tada je pas skočio u rijeku i spaso dječaka. Jednog dana je pas nestao dječak bio jako tužan tješili su ga ali nije pomoglo. Jednom je dječak krenuo u goru spasiti psa. Zvao ga je i zvao ali ništa. Poslije je vidio nekog kako ide to je bio njegov pas, a dječak je bio jako sretan. Njihovo prijateljstvo je je podivljanu goru vratilo u normalu.
Pouka: Nikada ne treba napuštati svoje drugove.

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Ruza - Nura Bazdulj Hubijar

PLAMENA - Ahmet Hromadžić