CRVENKAPICA



Crvenkapica




Braća Grimm autori su popularnih bajki u kojima su oduvijek uživale sve generacije. Postali su slavni nakon što su krenuli skupljati narodne priče kako bi mogli početi pisati bajke, koje će biti vječne. Među brojnim naslovima treba istaknuti bajke kao što su “Pepeljuga”, “Matovilka” i mnoge druge.
U prvoj kolekciji nalazilo se 86 priča, a nakon ponovnog objavljivanja broj je tijekom godina narastao na 200. Bajke koje su napisane od strane poznate braće, doživjele su velike promjene. Novija izdanja se tako razlikuju od prvotnih verzija jer se narodne priče koje su braća skupljala nisu smatrale prikladnim štivom za djecu.
Crvenkapica je jedna od poznatijih priča iz slavne radionice Grimmovih bajki. Iako u priči nema vještica, vila i drugih nestvarnih bića, u njoj je puno neobičnih i nestvarnih događaja. Upravo da nije bilo takvih događaja ne bi bilo moguće izbavljenje Crvenkapice i njene bake iz trbuha opasnog vuka. Unatoč tome što je Crvenkapica bila dobro dijete koje je uvije slušalo majku i činila onako kako bi joj majka rekla, ovog puta nije postupila racionalno i bila je nadmudrena od strane opasne zvijeri. Pouka priče je da djeca trebaju paziti na zle ljude s kojima se mogu susresti. To ne mora biti vuk iz bajke, ali zato može biti netko gori i zločestiji.
Na početku priče čitatelji se upoznaju s Crvenkapicom i saznaju kakva je djevojčica. Nakon toga Crvenkapica odlazi sama kod svoje bake. Baka živi u šumi pa Crvenkapica mora proći opasan put kako bi došla do nje. Prije nego što krene, majka joj da nekoliko korisnih savjeta kako bi sretno stigla.
Zaplet počinje naglo kada je djevojčica srela vuka, a kroz priču i dijaloge svaki čitatelj može pratiti kako je vuk prvo pojeo baku, a zatim i Crvenkapicu. Rasplet priče počinje dolaskom lovca koji spašava baku i unuku te koji zatim ubija zločestog vuka.
Ova bajka braće Grimm je u prvom redu poučna i govori o tome kako se djeca trebaju čuvati opasnih i zlih ljudi. Opasnost vreba na svakom koraku, a ako će slušati svoje roditelje na kraju će sve biti dobro. Crvenkapica je jedna od najpoznatijih bajki braće Grimm koju bi trebalo pročitati svako dijete.
Vrsta djela: bajka
Mjesto radnje: šuma, bakina kuća
Vrijeme radnje: neodređeno
Tema djela: Crvenkapica odlazi u posjet baki
Ideja djela: Uvijek treba slušati roditelje jer nam oni žele najbolje. Djeca se vani mogu susresti s brojnim neprilikama, ali zato se moraju paziti i slušati roditelje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ruza - Nura Bazdulj Hubijar

ZELENA ŠUMA - LEDENA GORA

PLAMENA - Ahmet Hromadžić