PLAMENA - Ahmet Hromadžić

Naziv priče: Plamena

Pisac: Ahmet Hromadžić



Bilješke opiscu:
Ahmet Hromadžić rođen je 11.oktobra 1923.godine u Bjelaju kod Bosanskog Petrovca. Završio višu pedagošku školu, bjavio velik broj knjiga, među kojima su:

  • Labudova poljana
  • Patuljak vam priča
  • Dječiji pisci o sebi
  • Okamenjeni vukovi 
  • Zelengor
  • Bistri potoci
  • Bijeli svijet itd.

Dobitnik je velikog broja nagrada među kojima su Nagrada Udruženja književnika BiH 1958.godine z književno djelo i biblioteku Lastavica dobio je nagradu. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Umro je 1.januara 2003.godine.

Mjesto radnje: šuma, nebo i planine
Vrijeme radnje: zima
Tema: Plamena je provela ptice kroz tamne oblake do sunčevog zavičaja.
Glavni lik: Plamena
Sporedni likovi: ptice

Fabula:
Ptica koju su zvali Plamena imala je dobro ime. Kad bi god letjela osvjetljivala je put, ali nije imala prijatelja. Žudjela je za zavičajem, sestrom i prijateljima. Tražila je put prema zavičaju, ali ga nije mogla naći. Jedne zime uletjela je u jednu šumu kada je padao gusti snijeg. Ponestajalo je hrane za ptice i bilo je teško. Plamena je odlučila povesti ptice kroz guste oblake. Da bi ih spasila letjela je ispred i hrabrila ih. Mnoge ptice nisu izdržale. To je bio dug let. Ipak Plamena ih je izvela u širok, svijetao prostor bez snijega. Sunce! Povikala je i više nije mogla poletjeti. To je bio kraj Plamene. Ptice su je pokopale i Plamena je stekla prijatelje. Ali ona više nije bila među njima. Nad njenim tijelom rasla je humka kao stećak. Svake noći svjetlo je svjetlilo iz humke kao Plamenino perje i imala je hrabro i plemenito srce.


Ideja: I oni koji kažemo da su drugačiji ako su prlemeniti i nesebični onda su pravi prijatelji, mogu nam pokazati put ka svjetlosti.

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Ruza - Nura Bazdulj Hubijar

ZELENA ŠUMA - LEDENA GORA